Ισημερινός. Το κέντρο του κόσμου

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα,στις 11 Ιανουαρίου του 2018 προσγειωνόμαστε στο Κίτο. Από ψηλά φαίνονται ολοκάθαρα τα φώτα της πόλης απάνω στο ύψωμα σαν να μην υπάρχουν σύννεφα να εμποδίσουν την διαύγεια του χώρου. Παλαιότερα, όταν πετούσα πάνω από τον δυτικό Καναδά είχα δει τις κορυφές των Βραχωδών Ορέων να υψώνονται πάνω από τα σύννεφα και είχα την εντύπωση ότι από εκεί και πάνω ο ουρανός είναι πάντα καθαρός και δεν βρέχει. Φυσικά αυτό δεν μπορούσε να σταθεί λογικά αφού στο Κίτο, σε 2850 μέτρα από την επιφάνεια της θαλάσσης ζουν άνθρωποι και υπάρχει βλάστηση. Έψαξα λοιπόν αργότερα και βρήκα ότι δημιουργούνται σύννεφα ακόμη και στο ύψος των 6000 μέτρων με μειωμένο πάντως τον μέσο όρο βροχόπτωσης στα υψηλότερα σημεία.

Ο πιλότος μας πληροφορεί ότι η θερμοκρασία είναι 8 βαθμοί Κελσίου. Νόμιζα παλαιότερα πως θα πρέπει να κάνει πολλή ζέστη αλλά αυτό το είχα ψάξει από πιο μπροστά, όταν κάποτε ταξίδευα με έναν δικαστή από το Κίτο δίπλα μου που με είχε πληροφορήσει πως σε αυτό το ύψος δεν κάνει καθόλου ζέστη. Βρήκα τότε πως καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου η θερμοκρασία είναι κατά μέσον όρο 21 βαθμοί την ημέρα και 10 βαθμοί την νύχτα και αυτό ισχύει για κάθε ένα από τους μήνες το χρόνου.

Ιδιαιτερότητες: Ονομάστηκε Ισημερινός από τον Ισημερινό που τον διασχίζει. Πριν από την εισβολή των Incas κατοίκισαν εδώ άλλες φυλές οι σκελετοί των οποίων και τα άλλα ευρήματα ανάγονται σε περίπου 40000 χρόνια π.χ. Στο όρος Catequilla  (σημαίνει ακόλουθος της σελήνης) και ακριβώς στη γραμμή του Ισημερινού βρίσκεται μια κατασκευή μου εικάζεται πως ήταν το αστεροσκοπείο των ιθαγενών Quitu-cara και χρονολογείται από το 800π.χ. Περισσότερα πάνω σ’ αυτό: εδώ και εδώ

Η γραμμή του Ισημερινού

Ακριβώς στη διαχωριστική γραμμή του Ισημερινού ένα αυγό μπορεί να σταθεί όρθιο στην κεφαλή ενός καρφιού και το νερό απορροφάται κάθετα χωρίς δίνη. Το νερό στο βόρειο ημισφαίριο όταν απορροφάται σχηματίζει μια δίνη από δεξιά προς τα αριστερά ενώ στο νότιο από αριστερά προς τα δεξιά. Περισσότερα για την δίνη του νερού εδώ.

Η κορυφή του όρους Chimborazo

Η κορυφή του όρους Chimborazo απέχει από  το κέντρο της γης 6384.4 χιλιόμετρα και μαζί με το όρος  Huascarán του Περού είναι τα πιο απόμακρα σημεία από το κέντρο της γης αν και από την επιφάνεια της θαλάσσης έχει ύψος μόνο 6310 μέτρα και τούτο διότι η γη είναι πεπλατυσμένη στους πόλους και εξογκωμένη στον Ισημερινό.

Ο σκοπός του ταξιδιού μου: Το άγνωστο και ο κόσμος του υπήρξαν κάποτε τα κύρια κίνητρα κάθε ταξιδιού μου. Άρχισα να ενδιαφέρομαι περισσότερο από τον καιρό που έμαθα πώς ο Correa, ο προηγούμενος πρωθυπουργός κατάφερε να μειώσει το χρέος της χώρας. Λεπτομέρειες σε αυτό το βίντεο. Είναι φυσικά και τα νησιά Γκαλαπάγκος, εκεί που ο Δαρβίνος ανέπτυξε την θεωρία της εξέλιξης, αλλά περισσότερο και λόγω περιορισμένου χρόνου είναι να ξεφύγω για λίγο από το δριμύ ψύχος του Μόντρεαλ και να εξετάσω τις συνθήκες διαβίωσης για μια μελλοντική μόνιμη ή εποχιακή εγκατάσταση.

Ύστερα από μια πεντάωρη παραμονή στο αεροδρόμια αναχωρούμε για τον τελικό μας προορισμό που είναι η πόλις της Manta, δηλαδή η θάλασσα και το μόνο αεροδρόμιο που μας φέρνει μέχρι σχεδόν την παραλία με καθημερινές πτήσεις. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Manabi και αριθμεί γύρω στις 218000 κατοίκους.

Το αεροπλάνο της AVIANCA φαίνεται να προχωρά αργά και νομίζεις πως θα αγγίξουμε την κορυφή του βουνού μπροστά μας.Έμαθα λοιπόν ότι σε τέτοια ύψη η προσγείωση και απογείωση γίνονται πιο δύσκολες.

Eloy Alfaro το αεροδρόμιο της Manta

35 λεπτά αργότερα προσγειωνόμαστε στο αεροδρόμια Eloy Alfaro της Manta, ένας διάδρομος προσγειώσεως και ένα ισόγειο κτίριο είναι όλο το αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο μας έφυγε μόλις είχαν επιβιβαστεί όλοι οι επιβάτες, τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα πτήσης. Το ίδιο συνέβη και κατά την επιστροφή.

Μέσω της airbnb έχουμε κλείσει ένα διαμέρισμα στην 11η λεωφόρο μεταξύ των οδών 14 και 15. Δεν υπάρχουν αριθμοί στα σπίτια αλλά έχουμε μια φωτογραφία του διαμερίσματος Παίρνουμε ένα ταξί (δεν έχει ταξίμετρο) που μας έφερε στον προορισμό μας για 10 αμερικανικά δολάρια. Το επίσημο νόμισμα εδώ είναι το αμερικανικό δολάριο. Το διαμέρισμα είναι σε ένα παλιό κτίριο στο ισόγειο με κάγκελα στην είσοδο. Το πρώτο βράδυ φάγαμε παρέα με ένα ζευγάρι Αμερικανών, πωλητών ακινήτων και μάθαμε αρκετά για την περιοχή και το κόστος των ακινήτων. Γιατί αν είναι εφικτό, δεν θα ήταν άσχημο ένα διαμερισματάκι εδώ να ξεφεύγουμε από την παγωνιά του Μόντρεαλ.

Μείναμε ακόμα ένα βράδυ στο διαμέρισμα και κάναμε μια βόλτα μέχρι τα μαγαζιά, το ενδιαφέρον κάθε γυναίκας. Οι τιμές ήταν εφάμιλλες των τιμών της Βορείου Αμερικής και τα περισσότερα είδη εισαγόμενα. Τίποτε το αξιόλογο, η γυναίκα δεν αγόρασε τίποτα και εγώ ένα τηλέφωνο. Παρ’ όλο που το ρεύμα είναι των 220 βολτ, το καρτοκινητό μου από την Ελλάδα που έχω ήδη χρησιμοποιήσει στη Βραζιλία δεν λειτουργεί εδώ γιατί όπως μας είπε ο υπεύθυνος δεν υποστηρίζει την υπάρχουσα συχνότητα. Η θάλασσα είναι κάπου 20 λεπτά με τα πόδια αλλά εκτός αν μένεις σε ένα από τα ακριβά ξενοδοχεία δίπλα από το κύμα δεν είναι προσιτή γιατί δεν έχεις που να αφήσεις τα ρούχα σου. Δεν είδαμε όμως κολυμβητές στην παραλία.

Προορισμός μας η θάλασσα, ξεκινάμε την επομένη το μεσημέρι για την Crucita, ένα ψαράδικο “χωριό”14000 κατοίκων για ένα απλό ξενοδοχείο (HOSTAL CRUZITA) δίπλα από την θάλασσα με 30 δολάρια την βραδιά. ξανά με ταξί χωρίς ταξίμετρο. Η τιμή λογική. 25 δολάρια για μια απόσταση περίπου 46 χιλιόμετρα.

Ο Ραούλ, ο ξενοδόχος μιλά άπταιστα Αγγλικά, έχει ζήσει στην Νέα Υόρκη,  και είμαστε οι μόνοι ένοικοι για τις δυο πρώτες μέρες. Ο Ραούλ είναι επίσης οδηγός για πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, Vouelos de parapente στα Ισπανικά. Η Crucita προσφέρεται γι’ αυτού του είδους το σπορ 

Το δωμάτιό μας είναι φάτσα στη θάλασσα και ο αχός των κυμάτων ακούγεται ασταμάτητα καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε ένα ψυγείο, αλλά συνηθίσαμε το νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου. Από το ξενοδοχείο περνάς ένα χωματόδρομο και είσαι στη θάλασσα. Κολύμπησα την πρώτη μέρα χωρίς πρόβλημα. Εκεί που σκάει το κύμα είναι λίγο ψηλό και η θάλασσα θολή, αλλά λίγο πάρα μέσα είναι καθαρότερη.

Είμαστε οι μόνοι σε κείνη την παραλία, αφήσαμε τα σανδάλια, δυο μπλούζες και μια πετσέτα και κάναμε έναν περίπατο κατά μήκος της παραλίας που διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Στην επιστροφή δεν βρήκαμε τίποτα. Είχαν όλα εξαφανιστεί.Ο σεισμός που έγινε το 2016, 7.8 ρίχτερ ήταν καταστροφικός είπε ο Ραούλ. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τα σπίτια τους, τα υπάρχοντά τους, τις δουλειές τους. Προσπαθούν να επιβιώσουν. Το σπίτι του Ραούλ που ήταν πίσω από το ξενοδοχείο κατέρρευσε επίσης από τον σεισμό. Εκτός από τους χιλιάδες τραυματίες η επαρχία Manabi είχε επίσημα 676 νεκρούς, 780 σύμφωνα με τον Ραούλ, ένας εκ των οποίων ήταν στην Crucita.

Την δεύτερη μέρα στο ίδιο σημείο με παρέσυρε το ρεύμα και μέχρι να βγω έγδαρα τα πόδια μου απάνω σε κάτι  υφάλους και έμαθα πως το ρεύμα είχε σε κάποια εποχή παρασύρει δυο τουρίστες απάνω στους βράχους και τους σκότωσε. Κολύμπησα άλλη μια φορά σε διαφορετική τοποθεσία που τα νερά ήταν καθαρά μέχρι έξω. Εκεί το ρεύμα ήταν τόσο ισχυρό που ενώ πατούσα στην άμμο, η άμμος έφευγε κάτω από τα πόδια μου. Υπήρχαν πόστα για ναυαγοσώστες κατά μήκος της παραλίας αλλά δεν είδα κανέναν. Ίσως επειδή οι λουόμενοι είναι ελάχιστοι λόγω εποχής, να κυκλοφορούν κάποιοι κατά μήκος της παραλίας. Η εποχή που έχει εδώ πολύ κόσμο είναι το καρναβάλι και όταν κλείνουν τα σχολεία. Παρατήρησα ότι όλες οι σημαίες απάνω στα πόστα που είναι για τους ναυαγοσώστες ήταν κόκκινες. Έκανα την σκέψη ότι τα νερά ήταν επικίνδυνα. Από μια εμπειρία που έχω όταν κινδύνεψα κάποτε παρασυρόμενος από ένα ρεύμα στην Μασαχουσέτη, ξέρω ότι τα ρεύματα δεν είναι πάντα στο ίδιο σημείο. Και πράγματι σε μια προηγούμενη φωτογραφία, η σημαία που τώρα είναι κόκκινη ήταν κίτρινη. Μάλλον αυτή την σημασία έχει το χρώμα των σημαιών.

 Έξω από το δωμάτιό μας είναι ένα τραπέζι από κορμό δέντρου και μπαμπού. Εκεί μας σερβίρουν το φαγητό αν το ζητήσουμε. Σε λίγη απόσταση στα δεξιά μας φαίνονται οι ψαρόβαρκες. Εδώ ψαρεύουν ως επί το πλείστον μεγάλα ψάρια Όταν επιστρέφει η βάρκα την τραβούν στην άμμο με ένα κάθετο βαρούλκο και την ξεφορτώνουν με μηχανικά μέσα.

Η ψαρόβαρκα δεμένη με σχοινί σύρεται για το υπόστεγο.Έχει έναν ξιφία μπροστά και έναν γαλέο πίσω

Με τον Ενρίκο στην πιτσαρία

Στην πρώτη διασταύρωση στη γωνία μπορείς να αγοράσεις ψάρι φιλέτο όπως και σε άλλες σε δυο- τρεις γωνιές εκεί κοντά. Μια μερίδα ψάρι φιλέτο κοστίζει 5 με 7 δολάρια στο εστιατόριο. Χωρίς ψωμί. Νομίζω πως οι μπανάνες (plantas) πιεσμένες κατάλληλα και μαγειρεμένες αντικαθιστούν το ψωμί. Μερικά τετράγωνα  πιο πέρα ο Ενρίκο έχει την πιτσαρία Génoa. -Πώς τα κατάφερες να φτάσεις ως εδώ Ενρίκο; -Φταίει η γυναίκα ήταν η απάντηση. Η Νόρμα γεννήθηκε στο Guayaquil του Ecuador αλλά ο Ενρίκο (Ιταλός) προτιμά την ήρεμη ζωή της Crucita..Θα ήταν παράλειψη να μην δώσω μια θέση στον Ενρίκο εδώ που μας βοήθησε σε ότι χρειαστήκαμε και που φτιάχνει μια εξαίρετη Γενοβέζικη πίτσα. Υπάρχει σε μικρή απόσταση και οι πιτσαρία Napoli που την έχει φίλος του Ενρίκο. Οι Γενοβέζοι φτιάχνουν την πίτσα με λεπτό ζυμάρι ενώ οι Ναπολιτάνοι με χοντρό σύμφωνα πάντα με τον Ενρίκο.

Οι gaviotas είναι πολυάριθμοι εδώ αφού υπάρχει πολύ ψάρι. Πρέπει να είναι της ίδιας οικογένειας με τους γλάρους αλλά μεγαλύτεροι και με διάφορα χρώματα. Μαζεύονται γύρω από το υπόστεγο των ψαράδων και πολλές φορές πετάνε συντεταγμένοι όπως οι γερανοί ψηλά και άλλες φορές χαμηλά εκεί που σκάει το κύμα και βουτούν στα νερά, ο ένας μετά τον άλλο. Έχουν διάφορα μεγέθη, χρώματα, άλλα με κανονική μύτη άλλα με μακρύτερη και άλλα με πλατιά.

gaviotas

Έχουν όλα μεμβράνη στα πόδια τους (δάκτυλα) όπως οι πάπιες.

Το τρίκυκλο

Η πόλις είναι ολόκληρη κατά μήκος της παραλίας και καταλαμβάνει μια απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων με πολύ λίγο βάθος. Για την συγκοινωνία μέσα στην πόλη όσοι δεν έχουν αυτοκίνητο παίρνουν το λεωφορείο το οποίο κάνει συχνές διαδρομές ή ένα από τα τρίκυκλα που κυκλοφορούν πολλά αλλά δεν κάνουν μακρινές αποστάσεις. Για να πάμε στο αεροδρόμιο όταν φεύγαμε είχαμε κανονίσει να μας πήγαινε ο Ραούλ. Συνέβη όμως να αναχωρήσει επειγόντως για το Κίτο και τελικά πήγαμε με ένα σχολικό λεωφορείο που μας βρήκε ο Ενρίκο.

Με το σχολικό λεωφορείο στο αεροδρόμιο

Οι ξένοι στον Ισημερινό. Χιλιάδες ξένοι μετακομίζουν συνεχώς στον Ισημερινό. Καναδοί, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι. Άλλοι συνταξιούχοι που μετακομίζουν μόνιμα και άλλοι αγοράζουν ακίνητα και επισκέπτονται την περιοχή για το χρονικό διάστημα που τους επιτρέπουν οι ασχολίες τους. Tα κύρια σημεία έλξης εδώ είναι;

Το κλίμα. Αν και το κλίμα διαφέρει αναλόγως την περιοχή, μπορώ να μιλήσω μόνο για την Crucita που την έζησα για 10 μέρες. Η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 30 βαθμούς               Κελσίου την ημέρα και οι νύχτες δεν ήταν κρύες για να χρειαστείς κουβέρτες. Επίσης δεν χρειαστήκαμε ποτέ κλιματισμό που δεν υπάρχει στο ξενοδοχείο μας. Η αύρα της θάλασσας, ο συνεχής αχός του κύματος όταν ζεις δίπλα από το κύμα δημιουργούν μια ευχάριστη διάθεση,δεν είδαμε κουνούπια ή μύγες γιατί όπως φαίνεται δεν μπορούν να πετάξουν στο συνεχές φύσημα του ανέμου. Ο ουρανός ήταν πάντα συννεφιασμένος και σποραδικά φάνηκε για λίγο ο ήλιος. Επιδιώξαμε αλλά δεν είδαμε ποτέ αστέρια. Μας είπαν πως στην Crucita Βρέχει λιγότερο από τις γύρω περιοχές.

Το κόστος ζωής. Τα περισσότερα είδη έχουν περίπου τις ίδιες τιμές όπως στη βόριο Αμερική. Τα ντόπια προϊόντα όπως μπανάνες, παπάγιας και λοιπά φρούτα καθώς και τα ψάρια, πιθανόν και το κρέας είναι κατά πολύ φτηνότερα. Τα ακίνητα είναι φθηνότερα. Με 80000 δολάρια π.χ. αγοράζεις διαμέρισμα τριών δωματίων με δύο μπάνια, επιπλωμένο και στο πρώτο τετράγωνο από την θάλασσα. Φυσικά η ποιότητα, ο χρόνος κατασκευής του ακινήτου και η τοποθεσία ως επίσης και ο όροφος (όσο ψηλότερος ο όροφος τόσο μεγαλύτερο το κόστος) παίζουν ρόλο.

Πόσο ασφαλής είσαι στον Ισημερινό; Πουθενά στον κόσμο δεν είναι κάποιος απόλυτα ασφαλής. Σε κάθε κράτος υπάρχουν περιοχές που είναι λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνες. Στατιστικώς μετρούν τις δολοφονίες σε κάθε κράτος ανά 100000 κατοίκους. Για παράδειγμα η Ελλάδα έχει 0.85, ο Καναδάς 1.68, οι Ηνωμένες Πολιτείες 4.88, η Βραζιλία 26.74 και ο Ισημερινός 8.28. Κάποια άλλα κράτη ξεπερνούν τους 60. Η Crucita δεν είναι τόπος σύναξης εγκληματιών και από ότι μου είπαν δεν θυμούνται να έχει καταχωρηθεί φόνος εκεί. Αλλά όπως είπε ο Ραούλ, ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει και δυσκολεύεται περισσότερο ύστερα από τον σεισμό. Και όταν βρει ευκαιρία κλέβει.

Και λίγα σχετικά για τον Ισημερινό: Για τον χάρτη του Ισημερινού πατήστε εδώ. Έκταση, 283561 τετρ. χιλιόμετρα. Πληθυσμός 16390000 (απογραφή 2018) Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπανανών. Το Κίτο είναι στο υψηλότερο σημείο από κάθε άλλη πρωτεύουσα. Το Λα Παζ είναι υψηλότερα αλλά δεν είναι πρωτεύουσα. Και η φύση έχει συνταγματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο σύνταγμα του κράτους. Η επίσημη γλώσσα είναι τα Ισπανικά και οι γλώσσες Kichwa και Shuar είναι αναγνωρισμένες στις περιοχές που ομιλούνται. Γύρω στις 11 ακόμα γλώσσες ομιλούνται στον Ισημερινό. Μόνο 5 άτομα σήμερα ομιλούν τη γλώσσα  Záparos  που τείνει να εξαφανιστεί σαν αποτέλεσμα από τους πολέμους αλλά και τις αρρώστιες που μετέφεραν οι κατακτητές.

Καλή όρεξη

Πουθενά στον κόσμο δεν βρίσκεις όλα όσα θέλεις. Εμείς θα ξαναγυρίσουμε.

Επικοινωνία: ttps://www.worldexperts.com/contact

Posted in Τουρισμός.

Comments are closed.